The Dalmore

The Dalmore Distillery ligger långt upp i högländerna, i ett bördigt kornområde ett par mil norr om den gamla destilleristaden Inverness. Dalmore byggdes 1839 alldeles intill havsviken Cromarty Firth med en vacker utsikt över Black Isle. 

För tusen år sedan slog sig vikingar ner i trakten vilket kan spåras i ortnamn och fornlämningar. Dalmore är en blandning av fornnordiska och gaeliska och betyder ungefär ”den stora ängsmarken”. Här uppe i norr är klimatet annorlunda. Havet ger ett kargt och fuktigt klimat och nederbörden är riklig. Att lagra whisky havsnära utvecklar smaker och toner som inlandswhiskyn sällan får.

Skälet till att Skotska destillerier har haft svårt att upprätthålla ålder på sin whisky är att ingen kunde förutse efterfrågan som minst sagt exploderade i början av 2000-talet. När man destillerade på 90-talet hade bolagen branschkrisen från 1983 och 1984 i färskt minne. Lagren var överfulla och man slog av på takten. När marknaden drygt tio år senare blev whiskygalen och man ropade efter maltwhisky i hittills oanade volymer sålde många helt enkelt av sina lager av gammal whisky. Men inte Dalmore. Sedan ägarbolaget Whyte & Mackay kom in 1960 hade man haft en hög produktionstakt. Bolagets blendwhiskysorter behövde mycket singelmalt. Även under år när branschens utsikter inte var så goda fortsatte Dalmore att producera med full styrka. Det är dessa frukter som nu kan skördas via Dalmores förbluffande ålderstunga och mycket imponerande serie av produkter.

Dalmores husstil är fruktig. Whiskyn har ofta en betagande sherrystil där vinösa toner, apelsinchoklad och en typisk nötighet är genomgående. Dalmore är unikt på flera sätt, bland annat genom destilleriets förmåga att lagra whisky på en stor andel exklusiva sherryfat. Kännetecknande är också ett intensivt fatarbete där master blendern komponerar smakspektran genom att flytta whiskyn mellan fat av olika slag.

Dalmores flaskor pryds av en ståtlig kronhjort, ätten Mackenzies klanmärke. Under den kungliga jakten i högländerna 1263 räddades kungen av Skottland Alexander den III, av Colin Mackenzie, från att i sista stund bli spetsad av en ståtlig kronhjortstjur. Som tack fick ätten använda ett hjorthuvud som klanmärke.

Dalmore är på goda grunder ett av Skottlands mest exklusiva och luxuösa whiskymärken. Inget annat destilleri har profilerat sig lika uttalat i ett högre prissegment på en global samlarmarknad. Dalmore har en lång rad prisrekord i olika auktionshus. Destilleriet kontrolleras av det skotska bolaget Whyte & Mackay, som sedan 2014 ägs av filippinska Emperador Distillers.

thedalmore.com

  • the
  • Dalmore
  • highland
  • single
  • malt