Southern Comfort

  • NV
  • USA

228,34 exkl. moms

  • 700 ml
  • Art.nr 618

Förslutning Skruvkork

Likör

Karaktär

Doft: Aprikos, apelsinmarmelad, kokos och vanilj Smak: Southern Comfort har en tydlig aprikoston även i smaken, där finns också apelsin, körsbär, vanilj, en lätt kanelsmak och örter som muskot och anis. Förutom citrus och kokos så är sötman framträdande i likören som sig bör.

Passar till

Det är en söt och fruktig whiskeylikör som kan drickas som den är kyld med is, som drinkingrediens eller till som avec till kaffet.

Information

Ingen dryck är lika mycket amerikansk söder som Southern Comfort, eller SoCo, som man oftast säger i USA. SoCo är en få internationella barsuccéer som man vet exakt när och hur den serverades första gången. Året var 1874 på McCauley's Tavern på en tvärgata till Bourbon Street i New Orleans – Martin W. Heron stod bakom bardisken. Vid den tiden var whiskeyn som fraktades längs Mississippi långt ifrån det vi i dag känner som bourbon. Det krävdes minst sagt en cowboy till att ta en ”cup whiskey” i barerna vid den tiden. Southern Comfort blev snabbt en succé och växte på några decennier till en signaturdryck för hela södern. SoCo kom till Europa med amerikanska bomflygare under kriget. Några piloter målade till och med Southern Comfort på sina plan. Kring mitten av 1900-talet blev Southern Comfort ikonisk, och till exempel Janis Joplin sågs ofta uppträda med en SoCo på scenen. Under en tid ersattes whiskeyn som basingrediens med enkel råsprit. Men sedan Sazerac Co köpte varumärket 2016 blev det åter whiskey i receptet och smaken och kvalitén har åter hittat hem. Southern Comfort är omistlig i barhyllan. Den ingår i mängder av drinkar där Alabama Slammer och Scarlett O Hara är två av det mest klassiska och igenkända.