2014-08-29

Stor lansering av Jura Prophecy på Systembolaget den första september

Stor lansering av Jura Prophecy på Systembolaget den första september

Publicerad 2014-08-28 av Christoffer Enquist

WHISKY OCH BOURBON Den första september lanseras whiskyn Jura Prophecy på 388 Systembolagsbutiker runtom i landet, i samband med detta sänks även priset från 651 till 499 kr.

Whisky & Bourbon har vid flertalet gånger besökt Jura och träffat såväl destillery manager Willie Cochran, som master blender Richard Paterson, och dessutom har vi även gjort två egna specialbuteljeringar med Jura, så destilleriet är inget okänt fenomen för oss och det är glädjande att se denna utökning av Juras sortiment på Systembolaget. 

Namnet; Prophecy
Precis som så många skotska whiskys så har även denna buteljering en historia om namnet bakom. I början av 1700-talet fick den skotska klanen Campbell en profetia av en siare som hade förmågan att se in i framtiden. Profetian löd att när den siste i klanen lämnade Jura, skulle han vara enögd, och hans ägodelar skulle fraktas på en kärra, dragen av en vit häst. Det var inte förrän 1938, som profetian slog in, när Charles Campbell, blind på ena ögat, lämnade ön.

Jura Prophecy har belönats med ett flertal utmärkelser, bland annat guld i San Francisco World Spirits Competition 2014, International Spirits Challenge 2013 och Hong Kong International Wine and Spirits Competition.

När Livets Goda och Whisky & Bourbon senast provade buteljen lät omdömet som följande:
"Charmig doft av höstäpplen upplagda på en nytjärad brygga tillsammans med lite sötsyrliga citrustoner. Smaken är fint silkig med inslag av en torvig känsla och mörk frukt. Efterspelet är långt med lite sälta, rök och pepprighet. Härligt fartfylld och god. 94 poäng

Jura Prophecy
Pris: 499 kr
Artikelnummer: 470-01

Om Jura
Jura är en ö med bara ett drygt hundratal invånare, och ligger i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust. Där finns bara en väg, en pub och ett destilleri. Distilleriet startade 1810 och är idag en del av Whyte & Mackays varumärkesportfölj.