2013-06-28

Gammeldanskens skapare blev 97 år!

Av CHRISTER BORG

Formand för Sällskapet Gammeldanskens Vänner i Malmö

GammeldanskensVänner har sorg.

Skaparen av den danska kulturdrycken är död, Jörgen Ketil Asmund avled i januari. Han uppnådde den aktningsvärda åldern av 97 år. Ett bevis så gott som något på Gammeldanskens livsbringande egenskaper.

Gammel Dansk är inte alls så gammal som namnet antyder. Det var nämligen så sent som 1961 den dåvarande produktionschefen för De Danske Spritfabriker i Roskilde, JK Asmund, fick i uppdrag att framställa en dansk bitter. Bakgrunden var att danska folket tröttnat på de jolmiga och ibland söta bittervarianter av utländsk härkomst, som de tvingades skölja ned tillsammans med en Hof. Främst Jägermeister, men också Underberg, Fernet Branca och den eterdoftande Van Oosten. Om den sistnämnda drycken sägs det att den smakar som att ”kyssa en hårt överarbetande narkossköterska med munskyddet på,”

I uppdragsbeskrivningen, som J K Asmund fick, hette det att det finns behov fören dansk bitter. ”Den ska vara ny. Det ska vara en dram (snaps). Och den ska vara blöd (mjuk) men ändå en bitter.”

Anor sedan 1500-talet

Då hade en bitter dram redan en lång historia i Danmark. Precis som fransmännen har anis som den viktigaste ingrediensen i sin pastisse, hade danskarna ända sedan mitten av 1500-talet använt vildväxande rönnbär för att smaksätta sin bitter dram. Och det sägs att det var den dansknorske kungen Frederik II, som lärde sig känna bittern genom den tyska kurfurstinnan Anna av Sachsen. Men 1961 satte alltså J K Asmund och hans medarbetare igång arbetet med att ta fram en dansk bitter. Man var överens om att drycken skulle baseras på rena och naturliga ingredienser, och samlade därför in gamla recept på bitter från hela landet. Asmund och hans medarbetare experimenterade med hundratals örter och kryddor och smakade på ändlösa kombinationer i månader. När de själva var nöjda lät de en smakpanel testa och sätta betyg. Det skulle dock dröja tre år innan man var beredda att släppa ut den nya produkten på marknaden.

--Vi blandade och testade en mängd olika blommor, örter och kryddor i tre år, har JK Asmund berättat. Ofta hade vi blandat och smakat så mycket att vi föll i sömn. Till slut hittade vi den optimala blandningen av 29 örter. Det var ett mycket tungt uppdrag.

Väl bevarad hemlighet

Det exakta receptet för Gammel Dansk är fortfarande en av Danmarks bäst bevarade hemligheter, som bara tre personer sägs känna till. En av grundingredienserna är dock rönnbär, en annan gentianarot, som har en bittersöt smak. Roten har förknippats med välbefinnande och hälsa i flera århundraden. Andra ingredienser anses vara lagerblad, anis, stjärnanis, pomerans, gul stålört, kanel, ingefära, angelika, nejlikor, malört och muskot. Gammel Dansk återfanns för första gången på de danska butikshyllorna 1964 och blev en omedelbar succé. Bara Ålborg Taffel, den som brukar Röd Ålborg efter etikettens färg, sålde mer.

Och det var inte bara i Danmark man drack Gammel Dansk. Drycken inledde också ett segertåg ute i världen, inte minst i Sverige och Norge. Stor del i framgångarna har den smarta förpackningen. Den ålderdomliga flaskan, förseglad med ett silverband och med en kopia av en två skilling från 1711. Och den speciella formen på flaskhalsen, som ger det unika kluckande ljudet och bidrar till att sprida, vad danskarna kallar ”hygge”. Det var alltså på De Danske Spritfabriker i Roskilde som Gammel Dansk skapades. Senare bytte företaget namn till Danisco och 1999 köpte svenska Vin & Sprit delar av verksamheten. I januari 2009 tog franska Pernod Ricard över. Nu är dock ordningen återställd. 2012 köptes Gammeldansk och alla Ålborgs olika snapsprodukter av norska ArcusGruppen AS.

En exklusivare variant

2008 lanserades en litet exklusivare Gammel Dansk, Asmund Special.

Idén hade fötts redan på 70-talet. J K Asmund och hans medarbetare arbetade i över två år för att hitta den perfekta kryddsammansättningen för en exklusiv bitter. Man fastnade för mexikansk vanilj, Kenyakaffe, malda kakaobönor och kanadensisk lönnsirap. Men de långväga kryddorna visade sig alltför dyra och projektet lades. Dock sparades Asmunds anteckningar och baserade på dessa kunde man 2008 presentera Asmund Special. Den svarta flaskan och flotta förpackningen underströk den exklusiva framtoningen. Men uppenbarligen ansåg konsumenterna att Asmund Special var för dyr. Den blev inte den framgång man hoppats på och sedan drygt ett år tillbaka har Asmund Special utgått ur sortimentet. Historia är också – tack och lov – den Gammel Dansk med citrussmak, som var till försäljning en kort period. J K Asmund ligger även bakom andra danska spritdrycker som Porse-snaps, Den Tappre Landsoldat och Krabask.

Gammeldanskens Vänner på denna sidaSundet

Sällskapet Gammeldanskens Vänner i Malmö bildades 1984 och består i dag av 12 gentlemän,som träffas en gång i månaden under vinterhalvåret för kulturella och kulinariska utsvävningar. Sällskapet delar varje år ut två priser: Årets Pölse och Årets Gammeldansk.

Årets Pölse är en gastronomisk utmärkelse, som tilldelas krogar i sällskapets anda. Här ska finnas en kultur som sitter i väggarna, det ska vara en mötesplats för fullvuxna stamgäster, man ska bjuda på mat med tradition och baserad på lokala råvaror och man ska ha förstånd att servera Gammeldansk rumstempererad. En långrad krogar i Köpenhamn med omnejd har fått Årets Pölse – bl a Café Sorgenfri, Kanal-Caféen, Café Petersborg, Husmanns Vinstue, Hansens Gamle Familiehave och Gröften – men också svenska krogar som Två Krögare (Bullen) i Malmö och Ängavallen i Håslöv har prisats. 2012 gick priset till Dalby Gästis.

Till Årets Gammeldansk utses personer, som fungerat som kulturella brobyggare mellan Sverige och Danmark. Hans Alfredson, Victor Borge, Mikael Neumann, Östen Warnerbring och Hasse Wallman heter några tidigare innehavare av titeln Årets Gammeldansk. 2012 gick utmärkelsen till Thorild Nilsson, som bloggar om ölkaféer, bodegor och smörrebrödkrogar i främst Köpenhamn. Sällskapets framlidne medlem, Köpenhamnskännaren Ove Agrelin, har också tillsammans med fotografen Claes Westlin och grafiske formgivaren Lars Viggo Persson, gett ut en lång rad uppskattade böcker på GDV Förlag AB. Störst framgång har man haft med guideboken Med en Gammeldansk i Köpenhamn, som sålts i 13 000 ex.

Tillsällskapets aktiviteter hör också medverkan på Piratendagen i Kivik, där inte minst vår vätskekontroll på stigen upp till Äsperöd herrgård brukar vara mycket uppskattad.

www.gdvforlag.se

Kort om Gammeldansk

GammelDansk ska serveras rumstempererad och gärna tillsammans med en kall öl.

Om du beställer ett saet på vissa bodegor och ölkaféer i Köpenhamn, får du en Gammel Dansk och en Hof eller Grön.

Menakta dig för att beställa ett safarisaet. Då får du i stället en Jägermeister och en Elefantöl.

Två svenska damer satt och väntade på sitt flyg på Kastrup.

--Ska vi inte ha något att dricka, frågade den ena.

--Jo, du kan väl beställa två Gammel Dansk, sa den andra.

Damen, som inte var så bevandrad i den danska dryckeskulturen, vandrade fram till baren och bad om ”två gamla danskar”.

--Går det inte bra med en ung, undrade bartendern försynt…

GammelDansk bör drickas ofta men med måtta och aldrig förvaras i en öppnad flaska merän tre månader.

GammeldanskensVänner brukar medverka på Sillens Dag i Limhamn, där vi har ett stånd där vi säljer diverse Gammeldansk-prylar och våra böcker.

Ett år kom en dam med en flicka i tioårsåldern fram till vårt stånd:

--Min dotter skulle vilja bli medlem i ert sällskap.

--?

--Jo, hon ska börja dansa i höst…

I Danmark och andra kulturländer finns den här tänkvärda devisen på etiketten:

Gör godt om morgonen,

efter dagens dont, under jagten påfisketuren,

eller som aperitif.

Dock inte i Sverige, där det inte är tillåtet med någon spritreklam på Systembolagets produkter.

(ur Piratenposten, medlemstidning för Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet)