Ett skepp kommer lastat……. med aquavit

Här i Norden är det gammal tradition att dricka öl och brännvin till maten och då gärna en akvavit som smakar av kummin, anis och fänkål. Akvavit konsumeras och produceras i hela Norden på liknande sätt med ett undantag, Norge. I övriga Norden gör man sprit av säd som sedan kryddas och buteljeras men i Norge gör man dels spriten av potatis och dels måste norsk akvavit lagras på använda sherryfat. Fatlagringen är unik för akvavit och påminner om den som används för skotsk whisky.

Akvavit kommer av latinets ”aqua vitae ” som betyder ”livets vatten”. Namnet kommer sig av att kryddat brännvin, och för all del även vanligt brännvin, ursprungligen användes som medicin. Om man blev friskare av det är väl tveksamt men det kanske blev roligare att vara sjuk, vem vet? Småningom övergav man tanken på den eventuellt medicinska effekten och idag dricker vi akvavit för att det är gott. Det är ingen slump att akvavit dricks till jul- och smörgåsbord. Kryddorna i akvaviten passar väldigt bra till den ganska feta, salta och ofta rökta maten som brukar ingå i nordisk högtidsmat. Det sägs också att själva brännvinet hjälper till med matsmältningen så kanske akvavit är medicin ändå?

Den norska akvaviten är, som sagt, en udda ”akvavitfågel” bland Nordens alla kryddade brännvinssorter. Detta för att den är gjord på potatissprit men också, enligt lag, måste fatlagras. Även den norska akvavit som är helt färglös är fatlagrad men då bara i några månader vilket inte ger någon färg. Ett av de mer extrema exemplen på fatlagring är Norges kanske mest kända spritprodukt, Lysholms Linie Aquavit. Den lagras inte bara på fat utan körs dessutom ett varv runt jorden! Jo, det är faktiskt sant. Under en del av lagringstiden, cirka fyra månader, ligger faten ombord på skepp som åker jorden runt. Varför gör man så, undrar du säkert. Jo, det kommer sig av att man upptäckt att smaken rundas av när faten utsätts för skeppets gungningar samt kraftiga temperaturväxlingar från väder och vind.

Det är drygt tvåhundra år sedan som skeppets Trondhjems Prøve lämnade Norge för en seglats till Indonesien. Skeppet var lastat med norska produkter som torkad fisk och ost men ombord fanns också några fat med akvavit som man tänkte sälja när man kommit fram. Det kryddade brännvinet var gjort av familjen Lysholm, som var akvavitproducenter i Norge. Väl framme upptäckte man att dryckesvanorna såg helt annorlunda ut i Indonesien så det enda man kunde göra var att ta med faten hem till Norge igen. När de var tillbaka smakade man på spriten och upptäckte att den var mycket rundare och godare än den som hade lagrats under samma tid i Norge. Under hela färden hade faten med akvavit stått uppe på däck och utsatts för skeppets gungningar och rullningar, hårda, kalla regn och stark sol och detta hade alltså gjort att smaken på akvaviten blivit rundare och mer elegant än tidigare.

Allt sedan dess har man använt sig av denna metod för att framställa Lysholms Linie Aquavit men idag åker man en annan rutt. Sedan många år är det stora norska rederiet Wilhelm Wilhelmsen ansvarigt för mognadsresan och 1985 lade man om färden så numera färdas Lysholms Linie Aquavit både till USA, Australien och Japan. På baksidan av etiketten på varje flaska kan man se vilket skepp som akvaviten fraktats på samt mellan vilka datum som resan varat.

I Systembolagets ordinarie sortiment finns flera norska akvaviter. Här nedan ser du vad de heter samt artikelnummer och pris.

Lysholms Linie Aquavit, art nr 59, 700 ml, pris 254:00
Løitens Export Aquavit, art nr 60, 500 ml, pris 179:00
Gammel Opland Aquavit, art nr 70624, 700 ml, pris 269:00
Løitens Mild Gourmet, art nr 21, 500 ml, pris 149:00
Norsk Aquavit Multipack (olika sorter i bordsförpackning), art nr 23, 500 ml (10 x 5 ml), 219:00