Cognac, kungen av avec?

Cognac, smaka på ordet. Det låter nästan lika gott som det är. Cognac är kanske kungen av avec och har alltid haft en särställning bland exklusiva spritsorter. Vad är då cognac? Cognac är, enkelt uttryckt, destillerat vitt vin som mognat på ekfat. För att den ädla drycken ska få kallas cognac måste den komma från området Cognac, i sydvästra Frankrike, och vara gjord enligt de lagar och regler som gäller för området. Annat destillerat vin kallas brandy och är något helt annat vad gäller kvalitet och smakrikedom.

Det var på 1500-talet som man började destillera vin kring floden Charente där Cognac ligger. Charente var en oerhört viktigt flod för transporter av allehanda slag, bl a var den helt avgörande för områdets salthandel, och det vin som producerades här tålde inte transporter något vidare. Holländska handelsmän som var verksamma här kände till destillationskonsten och lärde ut den till fransmännen. När vinet hade destillerats tålde det förstås långa transporter och eftersom det var mycket starkare kunde man ta mer betalt för mindre mängd, smart va? Spriten fraktades i ekfat och sannolikt glömdes den kvar en tid i något fat vid något tillfälle. När man smakade på den långt senare upptäckte man något som var mycket godare än den förmodligen ganska råa sprit som man hade från början. Detta blev starten för den avancerade cognacsindustri vi har idag. Numera är framställning en svår konst. Det är framförallt blandningen av cognac av olika åldrar och kvaliteter som kan ta en livstid att lära sig, även för en skicklig blandare eller Maître de Chai som de kallas.
Cognac delas in i olika kvaliteter. De mest kända av dessa är VS, VSOP och XO. Beteckningarna hänvisar till cognacens lagringstid och eftersom den mesta cognacen är en blandning av olika gamla cognacer utgår man från den yngsta delen av blandningen. VS (very superior) måste vara minst två år gammal, VSOP (very superior old pale) minst fyra år och XO (extra old) minst sex år. I verkligheten är cognac av god kvalitet dock betydligt äldre än vad lagen kräver.

Norrmän i Cognac?

Sverre Braastad föddes i Gjøvik i Norge 1879. Redan som ung utvecklade han en kärlek till Cognac och som 20-åring lämnade han hemlandet för att förverkliga sin dröm att arbeta i cognacsindustrin. Småningom fick han anställning vid cognacshuset Alexandre Bisquit i Jarnac i Cognac. Sedan en tid arbetade hans farbror på firman och det var han som såg till att Sverre kom hit.
I Cognac hittade han sin andra livslånga kärlek, nämligen Edith Rousseau, arvtagerska till ett annat välkänt cognacshus, Tiffon. Eftersom huset Tiffon ligger tvärsöver floden Charente, mittemot Bisquit, sägs det att Sverre länge sneglat över vattnet tills han slutligen tog mod till sig att söka upp Edith. De blev kära, gifte sig 1913 och fick inte mindre än åtta barn tillsammans. Sverre tog som 40-åring över driften av Tiffon och har, med hjälp av sina barn och barnbarn, byggt upp ett av de större cognacshusen i Jarnac. Numera drivs Tiffon av Sverres son Robert och barnbarnen Antoine, Richard och Jan.
Familjen Braastad är väl etablerad i cognacsindustrin idag. Dels är det fortfarande familjen som leder Tiffon och dels har inte mindre än två Braastadare varit direktörer för Courvoisier och en familjemedlem har lett huset Delamain. Det norska arvet i familjen är mycket påtagligt. Familjegården i Gjøvik finns kvar och besöks av den franska familjegrenen varje sommar. Alla i familjen talar flytande norska och flera av dem har studerat och/eller arbetat i Norge.
Den norska cognacsmarknaden är mycket stor. Vad whisky är för Sverige är Cognac för Norge. Trots att Norge har betydligt lägre befolkning än Sverige är marknaden för Cognac mer än fyra gånger så stor som den svenska. Hela två miljoner liter Cognac säljs i Norge varje år så det är kanske inte så konstigt att det finns flera ”norska” cognacsmärken. Det främsta av dessa är Braastad som står för mer än 30 % av all Cognac som säljs i Norge.

Braastad Cognac finns sedan länge också på den svenska marknaden. De cognacer som finns på Systembolaget är: 

Braastad VS, artikelnummer 398, pris 279 kr
Doften är mycket druvig och ung med inslag av vanilj, bränt socker och arrak. Smaken är ung och fruktig med integrerad fatkaraktär och antydan till sötma.
Braastad VS har lagrats i mer än fyra år på fat.

Braastad VSOP, artikelnummer 80569 (beställningssortiment), pris 329 kr
Doften är stor och druvig med bra fruktighet och inslag av torkad frukt, vanilj och knäck. Smaken är rik och fruktig med viss sötma och lång, intensiv fatkaraktär. Genomsnittsåldern på Braastad VSOP är mer än åtta år.

Braastad XO, artikelnummer 100, pris 409 kr
Doften är stor och nyanserad med rik fatkaraktär och inslag av choklad, hasselnöt och vanilj. Smaken är rik, balanserad och komplex med fatkaraktär och toner av choklad och vanilj. Eftersmaken är lång och nyanserad. Genomsnittsåldern på Braastad XO är över femton år.

Braastad My Selection, artikelnummer 87920 (beställningssortimentet), pris 299 kr
En uttrycksfull cognac som lämnar få oberörda. En balanserad och mångfacetterad doft. Härligt blommiga aromer blandas med fina ektoner. 

Braastad Organic Cognac, artikelnummer 87940 (beställningssortimentet), pris 349 kr
Braastad Organicär gjord på 100% ekologiska druvor. Delikat doft av vita blommor som kamomill och vita rosor. Elegant och ren frukt med smak av apelsin och vanilj.

Braastad Extra, artikelnummer 86754 (beställningssortimentet), pris 2 000 kr
Braastad Extra är en blandning från de fyra viktigaste kvalitetsområdena, Grande- och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. Elementen är från 25 till 150 år gamla. Doften är otroligt komplex. Robust stil men också blommiga toner. Här hittar vi allt från torkad aprikos, mogna plommon, choklad, cederträ och kryddor. Smaken är välbalanserad och extremt lång.